Γιατί η γάτα μου ξαπλώνει και κοιμάται επάνω μου;

Θεωρητικά φημίζεται ότι οι γάτες ως κατοικίδια είναι ανεξάρτητα ζώα, αυτόνομα και ότι προτιμούν την απομόνωση. Στην πραγματικότητα όμως γνωρίζετε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι οι γάτες είναι αρκετά στοργικές, κοινωνικές αλλά και εκδηλωτικές στους ανθρώπους που εμπιστεύονται.
Αν έχετε γάτα για κατοικίδιο θα ξέρετε πολύ καλά ότι της αρέσει να κουλουριάζεται και ίσως να έχει ένα συγκεκριμένο μέρος στο σπίτι από το οποίο δεν ξεκολλάει με τίποτα όπως: καναπέ, καρέκλες, κρεβάτι.

Όμως το ασφαλέστερο μέρος που μπορεί να διαλέξει μία γάτα να κοιμηθεί μέσα στο σπίτι, είναι πάντοτε η αγκαλιά σας. Το αγαπημένο τους σημείο είναι το στήθος σας. Το προτιμούν, επειδή αντιλαμβάνονται τους ρυθμικούς ήχους των παλμών της καρδιάς σας και έτσι ηρεμούν.

Η σκηνή αυτή αποτελεί καθημερινότητα για τους ιδιοκτήτες.
Συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο διότι σας θεωρεί μέλος της οικογένειάς της και η μυρωδιά σας είναι πολύ σημαντική για εκείνη.
Δίπλα σας αισθάνεται ασφάλεια και ξεκουράζεται καλύτερα.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γάτες κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους,
αισθάνονται όμορφα, και αυτή η συμπεριφορά έχει πολλά οφέλη στη ψυχική και σωματική υγεία και των δύο.

Ουσιαστικά, αυτή η επαφή βοηθάει και σας να είσαστε λιγότερο αγχωμένοι στην καθημερινότητά σας, λόγω της απελευθέρωσης οξυτοκίνης. Επιπλέον, ο ύπνος με το αγαπημένο σας τετράποδο μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σας και βοηθάει να έχετε έναν υγιή και αποτελεσματικό ύπνο.

Δεν υπάρχει ζήτημα υγιεινής, εάν μιλάμε για οικόσιτη γάτα και αν ακολουθείτε όλους τους κανόνες καθαριότητας, αποπαρασίτωσης και εμβολιασμού.
Αν όμως, δεν θέλετε η γάτα σας να μπει στο δωμάτιό σας ή να ξαπλώνει επάνω σας αυτό μπορείτε να το πετύχετε με την κατάλληλη εκπαίδευση και εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης.

Γιατί η γάτα μου ξαπλώνει επάνω στα ρούχα μου;

Η απάντηση σ’αυτήν την ερώτηση έχει να κάνει με την αίσθηση της όσφρησης της γάτας, η οποία
είναι πιο αναπτυγμένη από τη δική μας και συγκεκριμένα, αντιλαμβάνεται διαφορετικές μυρωδιές 14 φορές καλύτερα από μας.
Από την πρώτη μέρα που έρχετ
αι στο σπίτι συνηθίζει τη μυρωδιά σας, και όταν τελικά αισθάνεται ασφαλής μαζί σας , συνδέει αυτή τη μυρωδιά με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Εάν πρέπει να την αφήσετε για λίγες μέρες κι εκείνη νιώθει την έλλειψή σας, είναι πολύ σημαντικό να της αφήσετε ένα ρούχο που έχετε χρησιμοποιήσει και φέρνει το άρωμά σας, για να νιώσει λίγο πιο ήρεμη και χαλαρή μέχρι να επιστρέψετε.
Έτσι μειώνει το συναίσθημα άγχους που νιώθει, όσο εσείς απουσιάζετε από το σπίτι.