Σκύλος & Άγχος

Ορισμένοι σκύλοι αντιμετωπίζουν χαλαρά τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους, άλλοι όμως βιώνουν στρες και αυτό είναι πολύ οδυνηρό τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ιδιοκτήτες.

Αποχωρισμός

Κάποιοι σκύλοι δυσκολεύονται να νιώσουν ασφαλείς όταν είναι μόνοι τους στο σπίτι.

Φόβος

Από έντονους θορύβους, από άλλα ζώα, από ανθρώπους, όταν αλλάζουν περιβάλλον, επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Ηλικία

Βιώνουν ολοένα και περισσότερο άγχος με την πάροδο του χρόνου.

Τα σημάδια

Μπορεί να γίνουν εξαιρετικά νευρικοί και αυτό το εκφράζουν με διάφορες συμπεριφορές όπως : επιθετικότητα, καταστροφικές τάσεις, τρέμουλο, ούρηση στο σπίτι, υπερένταση, πηγαινοέρχονται στο χώρο, γαβγίζουν, μελαγχολούν, στέκονται κοντά στην πόρτα από την οποία φύγατε, κρύβονται η σας ακολουθούν. Επίσης, θα παρατηρήσετε λαχάνιασμα, ανορεξία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του άγχος στο σκύλο σας ορίζεται από τον κτηνίατρο, οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προσδιορίσει της πιθανές αιτίες και τον τύπο του άγχους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εκπαίδευση συμπεριφοράς. Μια συνεπής καθημερινότητα θα βοηθήσει πολύ στη μείωση του στρες. Άσκηση και προσωπική φροντίδα είναι πολύ σημαντικά. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας αφήνοντάς τον μόνο του για μικρά χρονικά διαστήματα στην αρχή. Να του δώσετε κάποιο παιχνίδι να απασχοληθεί όταν είναι μόνο του. Να αφήσετε μια κουβερτούλα η ένα ρούχο που έχει τη μυρωδιά σας. Να κάνει αρκετή ώρα βόλτα για να εκτονωθεί. Να τα θωρακίσετε ψυχολογικά με ένα χάδι, με μια αγκαλιά, με μια γλυκιά ομιλία. Όταν λαμβάνουν αγάπη νιώθουν ασφάλεια και ηρεμία, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υγεία του σκύλου σας.