Στείρωση σκύλου και γάτας

  Στείρωση είναι η τεχνητή διακοπή της αναπαραγωγικής ικανότητας του ζώου με την χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών στα θηλυκά
και των όρχεων στα αρσενικά ζώα ωοθυκηστερεκτομή και ορχεκτομή.
Εφαρμόζεται και στο σκύλο και στη γάτα.
Η στείρωση έχει πλεονεκτήματα όχι μόνο στον έλεγχο του υπερπληθυσμού αλλά και την ποιότητα ζωής του ζώου.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στην κατάλληλη ηλικία και αυτό εξαρτάται από το φύλο, τη φυλή και το μέγεθος του ζώου.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται σε κτηνιατρείο ή σε κτηνιατρική κλινική και ο κτηνίατρός σας είναι ο κατάλληλος να σας υποδείξει το σωστό χρόνο – ηλικία του ζώου, και να σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία δίνοντας όλες της οδηγίες για πριν και μετά το χειρουργείο.

Η ανάρρωση του ζώου είναι εύκολη και γρήγορη και το ζώο μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά την επέμβαση, ακόμα και την ίδια μέρα.

Όσο για την αύξηση βάρους που παρατηρείται μετά τη στείρωση, μπορεί πολύ εύκολα να αποφευχθεί με την κατάλληλη προσαρμογή της διατροφής και της άσκησης του κατοικίδιου.

 •  Έχει παρατηρηθεί ότι, τα στειρωμένα ζώα εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό κάποιες σοβαρές παθήσεις:
             Στα θηλυκά
  Εξαλείφονται οι παθογένειες της μήτρας και των ωοθηκών όπως πυομήτρα και νεοπλασίες,
  και διαταραχές όπως ψευδοκύηση κ.τ.λ.
  Μειώνε
  ται δραματικά η πιθανότητα νεοπλασίας των μαστών.
            Στα αρσενικά
  Εκμηδενίζεται ο κίνδυνος νεοπλασίας των όρχεων.
  Μειώνεται η πιθανότητα υπερπλασίας του προστάτη.
  Προλαμβάνονται άλλες ασθένειες όπως το ΑΜΝ, η ιογενής λευχαιμία της γάτας κ.τ.λ.

Με τη στείρωση βελτιώνονται ή εξαφανίζονται πολλές από τις φυσιολογικές εκδηλώσεις αναπαραγωγικότητας των κατοικίδιων ζώων, συμπεριφορές οι οποίες συχνά δημιουργούν δυσκολίες στους κηδεμόνες τους.

Καθώς μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία του ζώου, αυτό συμβάλλει σε αλλαγές στη συμπεριφορά του όπως επιθετικότητα, περιπλάνηση και προσέλκυση των αρσενικών, τα “καλέσματα”, το “μαρκάρισμα” εντός του σπιτιού κ.τ.λ, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα συμβίωσης ιδιοκτήτη – κατοικίδιου.

Τα ζώα ζευγαρώνουν μόνο για αναπαραγωγή. Επομένως  στειρώνοντας τα, αυτό αποτελεί μια επέμβαση πρόληψης αλλά και ευζωίας του ζώου.

Τα στειρωμένα κατοικίδια τρέφονται μόνο με τροφη για στειρωμένα ζώα.