Ωτίτιδα σκύλου και γάτας

Ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του αυτιού στο σκύλο και στη γάτα. Διακρίνεται σε έξω ωτίτιδα, μέση και έσω ωτίτιδα. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και ταλαιπωρεί τους τετράποδους ασθενείς. Παρουσιάζεται συνήθως σε ένα από τα δύο  αυτιά, άλλα μπορεί να τη δούμε και στα δύο.

Αιτιολογία
Πρωτογενείς παράγοντες που προκαλούν ωτίτιδα είναι αλλεργίες, αυτοάνοσες ασθένειες, παράσιτα του δέρματος, ορμονικές παθήσεις, υπερβολικό υγρό στο αυτί, ξένο σώμα, και λιγότερο συχνά από τραυματισμοί. Τα κύρια αίτια που προκαλούν μέση και έσω ωτίτιδα είναι τα βακτηρίδια, ζυμομύκητες, πολύποδες, κλπ. Η κλινική εικόνα ενός ζώου με ωτίτιδα είναι: ερυθρότητα ή πρήξιμό στην κάτω πλευρά του αυτιού, ωτικό έκκριμα, το ζώο τινάζει το κεφάλι, πόνο, ξύνει έντονα την εξωτερική επιφάνεια των αυτιών και τραυματίζει το δέρμα σε αυτή την περιοχή, κάποιες φορές μυρίζει πολύ δυσάρεστα, παράλυση του προσωπικού νεύρου (μέση ωτίτιδα), πλάγια κλίση της κεφαλής, πτώση του ζώου προς την πλευρά που πάσχει ( έσω ωτίτιδα). Σε προχωρημένη ωτίτιδα το τύμπανο του αφτιού είναι πιθανό να σπάσει, γι’αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Διάγνωση
Η διαγνωστική διερεύνηση σκοπό έχει την αποκάλυψη των πρωτογενών , των προ διαθετικών παραγόντων και των παραγόντων εκείνων που περιπλέκουν την ωτίτιδα.
Θεραπεία
Στοχεύει στην ενεργό φλεγμονή και εξουδετέρωση των προ διαθετικών, αιτιολογικών και επιπλεκόντων παραγόντων. Τα περιστατικά που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Συνήθως, ή πλήρης ανάρρωση απαιτεί τρείς με τέσσερις εβδομάδες. Μπορείτε να προλάβετε τα συμτώματα και να αντιμετωπίσετε εγκαίρως την ωτίτιδα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Να επικοινωνήσετε με τον κτηνιατρό σας, οποίος θα σας ενημερώσει σχετικά με αυτό που ταιριάζει στο κατοικίδιο σας.