Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους σε κατοικίδια ζώα

   

 

  Η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα (ΑΨΔ) οφείλεται σε αντίδραση υπερευαισθησίας απέναντι σε ένα ή περισσότερα δομικά συστατικά του σώματος των ψύλλων και συγκεκριμένα σε αλλεργιογόνα του σάλιου τους.
  Σε ζώο με ΑΨΔ εμφανίζεται ένας ή περισσότεροι τύποι υπερευαισθησίας, σε διάφορους συνδυασμούς,
όπως είναι η βασικ
ή υπερευαισθησία του δέρματος, η μέσω της ανοσοσφαιρίνης Ε άμεση και καθυστερημένη

αντίδραση και η υπερευαισθησία επιβραδυνόμενου τύπου.
Οι αντιδράσεις
αυτές προκαλούν φλεγμονή που οδηγεί στην εμφάνιση κνησμού και των περισσότερων αλλοιώσεων.Εξακολουθεί να είναι μια από τις συχνότερες δερματοπάθειες του σκύλου και της γάτας.
  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η συχνότερη δερματοπάθεια και ο κυριότερος λόγος της έξαρσης του κνησμού στα ζώα που πάσχουν ταυτόχρονα από ΑΨΔ και ατοπική δερματίτιδα.

Αιτιολογία

   Το συχνότερο είδος ψύλλων που παρασιτεί το σκύλο και τη γάτα είναι ο Ctenocephalides felis. O Pulex irritans είναι λιγότερο συχνός, ενώ o Ctenocephalides canis είναι ο κύριος υπεύθυνος της ΑΨΔ.

Κλινική εικόνα

Ο κνησμός είναι το κυριότερο σύμπτωμα,

που εκδηλώνεται ως μάσημα, τρίψιμο ή κύλισμα στο δάπεδο και ξύσιμο.

Στις γάτες αυξάνει σημαντικά η ένταση και ο χρόνος αυτοπεριποίησης του τριχώματος και επιπλέον ενδέχεται να τραβούν τις τρίχες τους.

   Στις πρωτογενείς αλλοιώσεις ανήκουν οι βλαττίδες και οι ερυθηματώδεις κηλίδες για το σκύλο και οι εφελκιδοποιημένες εστιακές διαβρώσεις και βλαττίδες (κεχροειδές έκζεμα) για τη γάτα. Ενδέχεται επίσης να παρατηρηθεί εξίδρωση και εφελκίδωση.

   Στις δευτερογενείς αλλοιώσεις, που είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας φλεγμονής και του αυτοτραυματισμού από τον κνησμό, περιλαμβάνονται η αλωπεκία, οι δρυφάδες οι κομμένες και ξηρές τρίχες, οι φολίδες, η υπερχρωμία και η λειχηνοποίηση.
Στους σκύλους
ενδέχεται να εμφανιστεί οξεία υγρή δερματίτιδα και δερματίτιδα από λείξη των άκρων, και στις γάτες εωσινοφιλικές πλάκες και εωσινοφιλικά κοκκιώματα.

   Στη βαθειά πυώδη δερματίτιδα παρατηρούνται δοθιήνες, αιμορραγικοί πομφόλυγες, συρίγγια, έλκη που καλύπτονται από εφελκίδες και έντονα κνησμώδη υπερπλαστικά οξίδια.

Διάγνωση

   Η διάγνωση της ΑΨΔ θα βασιστεί στην παρουσία και τη συγκεκριμένη εντόπιση του κνησμού, σε συνδυασμό με τις προκαλούμενες δερματικές αλλοιώσεις.
   Για να τεθεί οριστικά η διάγνωση της ΑΨΔ θα πρέπει να βρεθούν οι τυπικές αλλοιώσεις στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος, να είναι θετική η ενδοδερμική δοκιμή ή η ορολογική εξέταση στο Cte f1 και να είναι θετική η ανταπόκριση του ζώου στην αντιψυλλική.
  Το ιστορικό μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Η κλινική εξέταση, η δερματοίστοπαθολογική και η ορολογική εξέταση επίσης.

Θεραπεία

  Η θεραπεία καθορίζεται από τον κτηνίατρό σας για την ανακούφιση της φλεγμονής, και μακροπρόθεσμα ο συχνός έλεγχος του κατοικίδιου σας για ψύλλους και η τακτική εφαρμογή σκευασμάτων για εξωπαράσιτα.

Πρόληψη

   Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τη συνέχιση της αντιψυλλικής αγωγής σε βάθος χρόνου. Μια άλλη πρακτική λύση είναι η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, με τη συχνότερη χρησιμοποίηση των εντομοκτόνων φαρμάκων πριν εμφανιστούν οι μεταβολές εκείνες, που θα ευνοήσουν την αύξηση του πληθυσμού των ψύλλων στο περιβάλλον.  Συστήνεται τακτική τοπική φροντίδα, χρήση κατάλληλων σαμπουάν, κατάλληλη διατροφή .